De bouw is begonnen! - Reisverslag uit Tanga, Tanzania van lonneke en jan willem zutphen/ hasselt - WaarBenJij.nu De bouw is begonnen! - Reisverslag uit Tanga, Tanzania van lonneke en jan willem zutphen/ hasselt - WaarBenJij.nu

De bouw is begonnen!

Blijf op de hoogte en volg lonneke en jan willem

18 Oktober 2006 | Tanzania, Tanga

Hallo lieve mensen thuis!
Fantastisch dat jullie al zoveel gegeven hebben! We hebben inmiddels 685,- opgehaald en daarvoor moeten we jullie natuurlijk even hartelijk bedanken!
HARTELIJK BEDANKT ALLEMAAL !!!

Inmiddels zijn we met de bouw van het vierde klaslokaal begonnen. (geen overbodige luxe voor 7 klassen, dachten wij...)Op dit moment lukt het nog even niet om foto's te plaatsen, maar we hebben ze wel gemaakt en hopen dat we snel een manier kunnen vinden om ze door te sturen.

Afgelopen zaterdag zijn we wezen shoppen bij de plaatselijke Gamma. We hebben de onderhandelingen laten doen door een van de leraren zonder dat de kooplui wisten dat alles betaald zou gaan worden door blanke mensen, dat scheelt enorm in de prijs. Je had ze moeten zien kijken toen wij de spullen kwamen ophalen, oppeens enorme inflatie...maar daar trappen wij niet in...
Vervolgens met een grote vrachtwagen en met ongeveer 25 leerlingen in de laadbak bakstenen halen. Hilarisch! Veel van de kinderen waren nog nooit in een vrachtwagen geweest en laat staan zover van het dorp weggeweest; gillen achterin!!!
Maargoed, iedereen is dolenthousiast aan het werk. We staan versteld van de medewerking die we krijgen. We hadden verwacht dat alles wel op z'n dooie gemakkie zou gaan, maar wij hebben gezegd dat we best willen betalen voor de bouw van het lokaal, maar dan moet het binnen twee weken staan. Vandaag wordt het dak er al opgezet!
De werklui werken van 's morgensvroeg tot 's avonds laat. Wij hebben hun iedere dag een maaltijd aangeboden zodat ze lekker door kunnen werken. Die maaltijd kost omgerekend ongeveer 0,25 (ze eten hier ook van die heerlijk zoutloze maispap...) Nou bleek dat de werklui allemaal moslim zijn en de ramadan is zondag pas afgelopen. Ach, voor gratis eten werd hun geloof direct in de palmbomen gehangen!!!

Jullie lezen het; jullie geld wordt al volop besteedt, maar helaas zijn we er nog niet. We zullen het even voorrekenen:

grind (voor de vloer) 19,-
overig (spijkers ed.) 4,-

totaal materiaal: 600,95,-
transport: 100,-
werk: 138,-

Totaal om het lokaal te bouwen hebben we dus 838,95 nodig. Dat betekent dat we nog 153,95
tekort komen...

Daar komt bij dat natuurlijk nog niks geschilderd is en dat er ook nog geen schoolbankjes in staan... Daarvoor zullen we zo'n extra 175,- nodig hebben. Verder wordt het dak nu ondersteund met houten palen en dat is niet heel erg veilig, we kunnen ijzeren palen kopen, maar die kosten 56,25 voor zes stuks, dat moeten we dus ook nog kopen. Wel zo veilig voor de kids...

We vragen dus iedereen die nog geen tijd heeft gehad om internetbankieren op te starten, dat meteen maar eventjes te doen en ons en de kinderen uit de brand te helpen!
Als we nog zo'n 400,- binnenhalen, dan kunnen we binnen drie weken een prachtige school hebben staan!
Dan hebben we verder nog geen lesmateriaal, antigif voor slangenbeten of regenwater opvangsysteem en dergelijke, dus vrees niet; te veel geld hebben we niet gauw!

Wij hebben het hier voorlopig enorm naar onze zin en zijn van plan om nog ongeveer een maand te blijven voordat we verder reizen. Het lesgeven gaat heel moeizaam, maar is wel heel erg leuk. De kinderen zitten ons met hele grote ogen aan te staren en doen enorm hun best. We hebben van Maaike en Jet wat goeie tips gekregen voor het lesgeven en de kinderen lijken er enorm veel plezier in te hebben. Hopelijk onthouden ze er ook iets van...
Verder heeft JW een voetbalteam samengesteld en stoomt hij ze klaar voor een groots schoolvoetbaltoernooi. De verwachtingen zijn hoog met een nederlandse coach, maar JW weet nog niet eens wat buitenspel is...!!!

Ondertussen gaan wij kei-hard door en hopen op jullie hulp!

alvast bedankt,
Lon en JW

ps, we doen ons best voor de foto's, maar het blijft Afrika...
ps, Ik (Lonneke) geef de oudste leerlingen les en die kunnen al een redelijk woordje engels schrijven, niet uitspreken... Nu wil ik graag brieven schrijven met de leerlingen en ik vroeg me af of er liefhebbers zijn die graag een brief ontvangen van een allerschattigst pubertje uit Tanzania... Mail me dan effe je volledige adres door, dan kunnen de kinderen de brieven ook echt opsturen, dat vinden ze geweldig!
(mail naar gasseltvanhasselt@gmail.com)

• 18 Oktober 2006 - 11:16

Marlijn:

Jeetje, ik zit gewoon met tranen in mijn ogen te lezen. Ik ben echt ontroerd door jullie verhaal !!! Beseffen jullie wel dat al deze mensen jullie nooit meer vergeten, hun hele leven lang staan jullie in hun geheugen... Er staat gewoon een school in een dorp in Tanzania gebouwd door Lon en JW!!
    Ga die ijzeren palen maar snel halen. Er wordt op dit moment €56,25 overgemaakt.
    Enuh, brieven zijn altijd welkom, geef ons adres maar door.
    Liefs en succes verder,
    Marlijn

• 18 Oktober 2006 - 18:36

Jeroen En Jet:

fantastisch werk, wij gaan ook meteen storten, die bakstenen zijn van ons,,, en misschien nog een paar voetballen? -zie maar- We hopen dat jullie veel centjes ophalen, het is mooi en goed werk wat jullie daar doen. Het bord ziet er erg slecht uit. Is schoolbordverf een optie? Misschien kan Bart dat meenemen vanuit NL. Laat maar weten. We meelen nog, take care en veel liefs!!

• 19 Oktober 2006 - 13:21

Marjon:

Een Engels briefje is voor Marjonneke altijd welkom, dat weet je !!!!! Botterdam 1 6651 TC Druten
    en voor jullie fantastisch project maak ik vanavond € 50 over. Ben trots op jullie, ga zo door!!! dikke kus

• 19 Oktober 2006 - 15:53

Mathieu:

Wat zeg ik....Gamma!!

Ik zal eens kijken wat ik kan doen voor jullie. Wel eerst een schone grond verklaring geregeld voor het bouwen? ;)

• 21 Oktober 2006 - 12:52

Jeroen En Karin:

Wat fantastisch dat jullie dit doen! Tuurlijk doneren wij ook! Het staat hopelijk vandaag nog op jullie rekening. Enne we vinden het ook hartstikke leuk om een brief te ontvangen, dus geef ons adres maar door!

Groetjes Jeroen en Karin

• 21 Oktober 2006 - 17:31

Mirjam:

getverderrie, ik word er helemaal mushy van...jullie stampen daar gewoon even een school en een voetbalteam uit de grond! net als Marlijn bijzonder geraakt en geniet erg van je update. dankjulliewel voor je good vibes, en mocht je nog een adresje tekort komen: pobox 74715, dubai, UAE stuurt u een kaart met een kameel terug (adres graag bijsluiten)Liefs van Mirjam

• 22 Oktober 2006 - 11:40

Loezzzzz:

Hartverwarmend!! zweten zullen jullie, ik vind dat jullie super gaan daar in Tanzania. Ze zullen de kaaskoppen niet snel vergeten. Mijn adres en geld zijn onderweg. Ik mag hopen dat Ed ook een beetje zijn pootjes laat wapperen?!

• 23 Oktober 2006 - 09:16

Joke Wisman:

jullie kennen me niet, ik ben de moeder van mirjam,vriendin van marleen. heeeeeel goeie actie en veel succes

• 23 Oktober 2006 - 17:46

Joke Wisman:

het geld wat er aan komt is van Mirjam en van mij. doe er iets goeds mee, maar dat zal wel lukken, succes

• 25 Oktober 2006 - 06:33

C1000 Holtenbroek:

Hoi JW en Lon. Wij zullen namens de c1000 100 euro overmaken, daarbovenop zullen wij zelf nog 75 euro overmaken. Wij hopen dat jullie nu een heel eind gaan komen.

• 30 Oktober 2006 - 14:31

Marleen:

Goed bezig !!!!!
    Wij kunnen wel wat geld missen aangezien de kinderbijslag verdubbeld is. Mika vind het leuk om te schilderen op school,hij wil graag wat geld geven zodat de kindjes kunnen tekenen en schilderen. Tijn is inmiddels al weer dik 7 weken en regelmaat bestaat nog niet maar dat komt wel weer. De kaart van jullie heeft er niet eens zo lang over gedaan, ik wacht nog steeds op een van m'n huidige collega's en baas.
    Dikke kus Marc, Marleen, Mika en Tijn